Deze supplementen helpen bij een gezonde levensstijl

Bijgewerkt op:

gezonde supplementen

Supplementen hebben de afgelopen jaren rap aan populariteit gewonnen. Aan het slikken van voedingssupplementen zitten dan ook de nodige voordelen. Zo krijg je met een enkel pilletje of drankje meer dan genoeg vitaminen en mineralen binnen om je lijf in topvorm te houden. Enkele van deze stoffen waar je lijf behoefte aan heeft zijn taurine en d mannose. Wat deze stoffen precies zijn en wat ze doen in het lichaam kom je in dit artikel te weten.

Wat is d mannose?

Hoewel d mannose wellicht exotisch klinkt, is het eigenlijk gewoon een vorm van suiker. Het stofje komt van nature in je lichaam voor, en is in voedingsmiddelen vooral te vinden in fruit en bepaalde soorten groente, zoals kool en tomaten. De d mannose die in supplementen wordt gebruikt komt vaak echter uit beukenhout.

D mannose is een zogenaamde enkelvoudige suiker, wat betekent dat het slechts uit enkele moleculen bestaat. Dit maakt dat d mannose relatief snel door je lichaam wordt opgenomen en je er dus snel energie van krijgt. Verder wordt d mannose vaak gebruikt om het urinewegstelsel gezond te houden. Zo draagt voldoende d mannose bij aan het voorkomen van infecties aan de urineweg en de blaas. Tot slot kunnen supplementen met d mannose mensen helpen die gevoelig zijn voor een lage bloedsuikerspiegel.

Wat is taurine?

De naam taurine doet bij sommige mensen wellicht een belletje rinkelen. Het stofje is bekend geworden door het energiedrankje Redbull, en is dan ook een ingrediĆ«nt van veel sport- en energiedranken. Aanvankelijk werd de stof gewonnen uit de gal van stieren. Hieraan dankt taurine dan ook zijn naam; ’taurus’ is immers het Latijnse woord voor ‘stier’. Vandaag de dag echter wordt de taurine in je energiedrankjes synthetisch geproduceerd. Van nature is taurine dus in hoge doses terug te vinden in de gal van stieren, maar het goedje zit ook in meer alledaagse voedingsmiddelen zoals vlees, vis en zuivel.

Wie bij taurine aan energiedrankjes denkt, gelooft ongetwijfeld dat het stofje zorgt voor een flinke energieboost. Dit is echter niet het belangrijkste effect dat taurine op je lijf heeft. Om te beginnen verbetert taurine de doorbloeding, waardoor allerlei voedings- en bouwstoffen beter worden opgenomen door je lichaam. Ook helpt de stof bij de ontwikkeling van je zenuwstelsel en je hersenen.

Wanneer zijn supplementen een goed idee?

Voedingssupplementen met d mannose of taurine komen meestal in capsulevorm, waarbij je doorgaans twee tot drie keer per dag een pil inneemt. Wie de schijf van vijf volgt en voldoende, gevarieerd eet, krijgt waarschijnlijk echter al genoeg van deze stoffen binnen zonder supplementen te hoeven slikken. Toch zijn er situaties denkbaar waarin het aan te raden is om je dieet aan te vullen met voedingssupplementen. Taurine bijvoorbeeld is met name te vinden in vis en vlees, waardoor vegetariƫrs en veganisten het risico lopen een tekort aan dit goedje op te lopen. Supplementen kunnen ook uitkomst bieden wanneer je gewoonweg niet toe komt aan het bereiden van een gezonde, verse maaltijd. Natuurlijk is dit slechts een oplossing wanneer het incidenteel gebeurt, en is het niet verstandig om je voedingspatroon op structurele wijze te vervangen door supplementen.

Als fitness coach ben ik dagelijks bezig met voeding en sport. Zo begeleid en ondersteun ik mensen om de beste versie van zichzelf te worden en geef ik advies over fitness oefeningen, een gezonde levensstijl en sportsupplementen.