Beste aminozuren: BCAA’s best getest

Bijgewerkt op:

Beste BCAA aminozuren

Er zijn drie essentiële aminozuren die spieropbouw stimuleren, namelijk: Leucine, Isoleucine en Valine. Om deze beste aminozuren eenvoudig binnen te krijgen zijn BCAA supplementen ontwikkeld. BCAA’s worden dan ook vaak genomen door sporters en bodybuilders, om spiergroei en herstel te bevorderen. In dit artikel leggen we verder uit wat BCAA’s zijn, welke voordelen de drie beste aminozuren bieden en welke BCAA supplementen tot de beste behoren.

Testresultaten: beste BCAA supplementen

1

BCAA Amino

Body&Fit

2

BCAA Powder

XXL Nutrition

3

Gold Standard BCAA

Optimum Nutrition

4

BCAA Capsules

Body&Fit

5

Essential BCAA 2:1:1

Myprotein

Wat zijn aminozuren?

Iets wat zeer waarschijnlijk al bekend bij je is, is dat eiwitten belangrijk zijn voor spieropbouw en -herstel. Aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten en worden in je lichaamscellen gebruikt om eiwitten aan te maken. Er zijn maar liefst 20 verschillende aminozuren die het lichaam kan gebruiken om eiwitten te maken. Een groot deel van deze aminozuren kan het lichaam zelf produceren, maar er zijn ook 9 essentiële aminozuren die het lichaam niet zelf kan maken. Deze aminozuren moet je dus binnen zien te krijgen via voeding.

Wat zijn BCAA’s?

De drie belangrijkste aminozuren voor het opbouwen van spiermassa, zijn Leucine, Isoleucine en Valine. Deze aminozuren worden BCAA’s genoemd. BCAA staat voor branched-chain amino acids (ook wel: vertakte-keten-aminozuren). De BCAA’s zijn drie van de negen essentiële aminozuren die je lichaam niet zelf aanmaakt en worden daarom vaak ingenomen via een BCAA supplement.

De voordelen van BCAA supplementen

Het gebruiken van een BCAA supplement biedt verschillende voordelen. We zetten de belangrijkste voordelen op een rij:

 • Bevordert de groei en herstel van je spieren.
  Leucine, een van de BCAA’s, heeft een belangrijke rol in de eiwitsynthese (proces waarbij in je lichaam eiwitten worden gemaakt).
 • Vermindering van vermoeidheid.
  BCAA’s verminderen de aanmaak van melkzuur in je spieren tijdens intensieve trainingen. Zo helpen ze vermoeidheid en de kans op spierkrampen te verminderen.
 • Behoud van spiermassa tijdens gewichtsverlies.
  De beste BCAA supplementen bevorderen de aanmaak, en verminderen de afbraak, van eiwitten. Zo helpen BCAA’s spiermassa te behouden tijdens het cutten (verminderen van calorie-inname) of afvallen.
 • Verbetering van mentale focus.
  De beste BCAA poeders zorgen voor een betere focus tijdens trainingen, door de aanmaak van neurotransmitters te stimuleren.

Houd er wel rekening mee dat BCAA supplementatie niet noodzakelijk is voor iedereen en dat een goede eiwitrijke voeding vaak al voldoende is om de beste aminozuren binnen te krijgen.

Beste BCAA supplementen voor spieropbouw

In de inleiding van dit artikel gaven we het al aan, maar we hebben onderzoek gedaan naar de beste BCAA supplementen. We hebben hierbij rekening gehouden met de kwaliteit, de prijs en gebruikerservaring van de producten, en de uitkomsten gerangschikt tot een top 5 beste BCAA’s.

1 | BCAA Amino


Beste BCAA amino

Kwaliteit
Prijs
Recensies

Beoordeling

Het beste aminozuren supplement is de BCAA Amino van Body&Fit. Elke dosering bestaat uit 8 gram natuurlijke vegan BCAA’s met de ideale 2:1:1 verhouding. Deze zuivere BCAA poeder drink je op het gewenste moment zowel voor, tijdens als na je training. Dankzij de lekkere smaak is het ook een goede keuze om tijdens je training te gebruiken in je drinkwater.

5

2 | BCAA Powder


Beste BCAA poeder

Kwaliteit
Prijs
Recensies

Beoordeling

Ook de BCAA Powder van XXL Nutrition is een goede keuze en kan als je het ons vraagt worden gezien als een van de beste BCAA supplementen. De BCAA poeder is opgebouwd in de 2:1:1 verhouding, bevat geen suiker en is zelfs verkrijgbaar zonder smaak- en zoetstof.

5

3 | Gold Standard BCAA


Gold Standard BCAA

Kwaliteit
Prijs
Recensies

Beoordeling

Wie de wereld van supplementen kent, weet dat de Gold Standard lijn van Optimum Nutrition bestaat uit zeer hoogwaardige producten. Ook de BCAA van dit merk is weer erg geliefd onder (kracht)sporters en verdient dan ook zeker een plekje in de lijst met beste aminozuren supplementen voor spieropbouw. Naast 5 gram BCAA, bestaat elke dosering uit 200 mg rhodiola en 220 mg electrolyten. Bovendien is de Gold Standard BCAA poeder vrij van suikers.

4.8

4 | BCAA Capsules


Beste BCAA capsules

Kwaliteit
Prijs
Recensies

Beoordeling

Wie van gemak houdt, kiest voor de BCAA capsules van Body&Fit. Dit aminozuren supplement is vergelijkbaar met de poeder variant van Body&Fit en is zeer geschikt voor onderweg. Dankzij de handige capsules neem je BCAA’s in op ieder gewenst moment.

4.7

5 | Essential BCAA 2:1:1


Beste BCAA

Kwaliteit
Prijs
Recensies

Beoordeling

Tot slot hoort ook de Essential BCAA 2:1:1 van Myprotein in deze lijst thuis. Deze zuivere mix van de essentiële aminozuren leucine, isoleucine en valine, is verkrijgbaar in 15 verschillende smaken en meng je eenvoudig met water.

4.7

Veelgestelde vragen over BCAA’s

Wat is de beste BCAA verhouding?

2:1:1 is de populairste BCAA verhouding in supplementen. De 2:1:1 verhouding betekent dat er twee delen Leucine, één deel Isoleucine en één deel Valine in het supplement zit. Dit wordt vaak beschouwd als de ideale verhouding voor BCAA supplementen, omdat deze verhouding de juiste balans biedt voor optimale spieropbouw en -herstel.

Wat doet BCAA met je lichaam?

BCAA’s hebben een belangrijke rol in spieropbouw en -herstel. Zo stimuleert het de eiwitsynthese, vermindert het vermoeidheid, helpt het spiermassa te behouden en zorgt het voor extra focus tijdens trainingen.

Beste BCAA aminozuren gebruiken

Als je doel is om spiermassa op te bouwen, zijn voldoende BCAA’s binnenkrijgen dus erg belangrijk. Lees voor het kopen van BCAA supplementen altijd goed de gebruiksaanwijzing, zodat je weet welke hoeveelheid je dagelijks moet innemen. Ook het juiste moment van innemen wordt hier vaak vermeld. Wordt aangeraden om de BCAA poeder in te nemen na je training? Probeer je BCAA’s dan te combineren met de beste eiwitpoeder en sla twee vliegen in één klap.

Devin heeft meer dan 10 jaar ervaring met fitness en hecht veel waarde aan een gezonde levensstijl. Hij verdiept zich al jaren in trainingsroutines, gezonde voeding en sportsupplementen, en is bovendien bezig met het bouwen van een complete home gym. Bij iedere aankoop die hij doet, onderzoekt en vergelijkt hij zoveel mogelijk producten om er zeker van te zijn dat hij de juiste keus maakt en enkel het beste verkrijgbaar in huis haalt. De kennis die hij opdoet schrijft hij uit in krachtige artikels, om ook anderen te helpen naar een gezonde levensstijl.