Hoe bouw je snel spiermassa op? Essentiële tips!

Bijgewerkt op:

Wil je snel spiermassa opbouwen? Dan zijn een aantal zaken essentieel. In dit artikel geven we de belangrijkste tips om snel fitter te worden en meer spiermassa te ontwikkelen. We vertellen je onder andere welke voedingsstoffen je nodig hebt, welke spieropbouw supplementen goed voor je zijn en wat de beste trainingsmethode is. Lees verder en ontdek hoe jij binnenkort een gespierdere versie van jezelf wordt!

Veel eiwitten

Voor het opbouwen van spiermassa is het in zijn geheel belangrijk dat je dagelijks genoeg eiwitten binnenkrijgt. Eiwitten zijn de bouwstenen van spieren en daarom onmisbaar als je wilt aankomen in spiermassa. Probeer iedere dag ongeveer 1,4 tot 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht binnen te krijgen. Dit kan door middel van normale voeding of supplementen. Whey eiwiten zijn de populairste en beste eiwitshakes onder sporters, omdat het makkelijk opneembaar is en je snel een extra dosis kwalitatief goede eiwitten binnenkrijgt.

Genoeg koolhydraten

Ook is het belangrijk dat je voldoende koolhydraten binnenkrijgt. Koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam voldoende energie heeft tijdens je trainingen. Probeer ongeveer zes tot 10 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht op trainingsdagen binnen te krijgen. Een aantal goede koolhydratenbronnen zijn volkoren producten, aardappelen, rijst en pasta.

De juiste vetten

Om snel in spiermassa aan te komen, is het ook essentieel dat je voldoende gezonde vetten binnenkrijgt. Gezonde vetten zorgen onder andere voor de aanmaak van testosteron en het verwerken van vitamine A, D, E en K in je lichaam. Probeer iedere dag rond de 1 gram vet per kilo lichaamsgewicht binnen te krijgen. Een aantal goede vettenbronnen zijn noten, avocado’s, olijfolie en vette vis.

Neem ook voldoende rust

Wat men vaak onderschat als ze denken aan het snel opbouwen van meer spieren is dat het ook belangrijk is om voldoende rust te nemen. Spieren groeien namelijk tijdens de rust, niet tijdens de training. Probeer daarom iedere dag minimaal acht uur te slapen en neem regelmatig een rustdag in je trainingsschema op. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je spieren voldoende tijd hebben om te herstellen en groeien. Gemiddelde hebben spieren ongeveer 48 uur nodig om te herstellen van een intensieve workout.

Gebruik gepaste supplementen

Wil je zo snel mogelijk spiermassa opbouwen? Dan kunnen supplementen een goede keus zijn. Supplementen kunnen ervoor zorgen dat je sneller resultaten behaalt en je meer uit je trainingen haalt. Creatine is bijvoorbeeld een supplement dat veel gebruikt wordt door krachtsporters, omdat het ervoor zorgt dat je snel sterker wordt en meer herhalingen kan doen. Bovendien is het een veilig supplement dat je lichaam zelf aanmaakt. Andere populaire supplementen onder krachtsporters zijn pre workout, BCAA’s en weight gainer.

Train slim en efficiënt

Als je snel spiermassa wilt opbouwen, is het belangrijk dat je weet hoe je moet trainen. De beste manier om spieren te kweken is door middel van compound oefeningen. Compound oefeningen zijn oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan squats, bankdrukken en pull-ups. Deze oefeningen zorgen ervoor dat je snel resultaten behaalt, omdat je meerdere spiergroepen traint in één beweging.

Wissel oefeningen af

Ook is het belangrijk om de juiste trainingen te doen. Het is namelijk niet zo dat hoe harder je traint, hoe sneller je spieren groeien. Het is belangrijk om je trainingen af te wisselen en ervoor te zorgen dat je elke spiergroep aan het werk zet. Probeer daarom de spiergroepen die je traint, af te wisselen per dag. Kun je niet elke dag sporten? Kies er dan voor om full-body trainingen te doen. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je snel resultaten behaalt en optimaal gebruik maakt van je tijd.

Kortom, als je snel spiermassa wilt opbouwen, is het belangrijk dat je:

  • Voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten binnenkrijgt
  • Voldoende rust neemt
  • De juiste supplementen gebruikt
  • Slim, efficiënt en afwisselend traint

Volg bovenstaande tips en de kans op snelle en goede resultaten is ontzettend groot!

Als fitness coach ben ik dagelijks bezig met voeding en sport. Zo begeleid en ondersteun ik mensen om de beste versie van zichzelf te worden en geef ik advies over fitness oefeningen, een gezonde levensstijl en sportsupplementen.