Het bulkseizoen komt er weer aan! Tips voor succesvol bulken

Bijgewerkt op:

De zomervakantie is voor velen weer voorbij. Dat betekent dat een drooggetraind lichaam niet meer het streven is, maar aankomen in spiermassa. Oftewel, het bulkseizoen begint! Bulken is het proces van eten met een calorie-overschot om meer spiermassa te kweken. Het kan een moeilijk proces zijn, maar het is het uiteindelijk zeker waard. We geven 5 tips voor een succesvolle bulk. Volg deze tips en bouw dit najaar spiermassa op als nooit tevoren!

Bulken is meer calorieën eten dan je verbrandt

Het belangrijkste onderdeel van bulken is om meer calorieën te eten dan je verbrandt. Dit lijkt misschien een moeilijke taak, maar het is eigenlijk heel simpel. Zorg er voor dat je veel eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten eet. Deze helpen je om je langer vol te voelen en geven je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft om spieren op te bouwen. Een makkelijke manier om snel de juiste voedingsstoffen met een grote hoeveelheid calorieën binnen te krijgen, is gebruikmaken van een goede weight gainer. Dit supplement voorziet je lichaam van veel calorieën, koolhydraten en eiwitten. Om je te helpen een goede weight gainer te vinden, hebben we de beste weight gainers op een rij gezet. Een ander sportsupplement dat erg geschikt is tijdens het bulkseizoen is creatine.

Zware gewichten heffen

Als je wilt bulken, moet je proberen om zware gewichten heffen. Dit zal helpen meer spiermassa op te bouwen. Ga dus voor minder herhalingen, maar zwaardere gewichten. Omdat je tijdens de bulkfase meer calorieën eet dan je verbrandt, zul je al gauw merken dat je meer kracht hebt. Focus op samengestelde oefeningen zoals squats en deadlifts. Deze helpen je de meeste spieren op te bouwen.

Voldoende slaap tijdens bulken

Slaap is belangrijk voor spiergroei. Wanneer je slaapt, geeft je lichaam hormonen af die helpen bij het herstel en de opbouw van spierweefsel. Zorg er dus voor dat je voldoende slaap krijgt! Vergeet ook vooral niet een flinke dosis langzaam verterende eiwittten in te nemen voor het slapengaan. Denk bijvoorbeeld aan volle kwark.

Eet veel, maar niet ongezond

Het creëren van een calorieoverschot betekent niet dat je zomaar kunt eten wat je wilt. Je moet je nog steeds richten op het eten van gezond voedsel. Dit betekent veel fruit, groenten, eiwitten en gezonde vetten. Door gezond voedsel te eten, voorzie je het lichaam van de beste voedingsstoffen voor het opbouwen van spiermassa. Natuurlijk is een vette hamburger tijdens de bulkperiode minder erg dan wanneer je aan het cutten bent, maar het is niet zo dat je je de hele tijd kunt overgeven aan junkfood.

Pak voldoende rust

Het tillen van zware gewichten kost veel energie. Daarom is het belangrijk om ook voldoende rust te nemen. Op die manier kan je lichaam herstellen van je trainingen en spierweefsel opbouwen. Zorg er dus voor dat je elke week een dag of twee vrij neemt van de sportschool. Je kunt op deze dagen ook wat lichte cardio doen als je toch actief wilt blijven.

Bulken is een geweldige manier om spiermassa op te bouwen. Volg bovenstaande tips, meet wat je eet en sport consistent. Dan ben je verzekerd van een succesvolle bulk en zul je je spiermassa zien groeien! Heb je zelf niet altijd tijd om de juiste maaltijden te bereiden? Dan zijn kant-en-klare sportmaaltijden misschien voor jou een uitkomst.

Als fitness coach ben ik dagelijks bezig met voeding en sport. Zo begeleid en ondersteun ik mensen om de beste versie van zichzelf te worden en geef ik advies over fitness oefeningen, een gezonde levensstijl en sportsupplementen.