Een eiwitshake voor het slapen: wel of niet doen?

Bijgewerkt op:

eiwitshake voor het slapen

Bij een sportief leven hoort de juiste voeding. Niet voor niets zijn eiwitshakes in opmars bij krachtsporters vanwege de spieropbouwende en spierherstellende eigenschappen. Maar wist je dat het uitmaakt wanneer je je proteïneshake drinkt? Zo kan een eiwitshake voor het slapen goed zijn voor je spieren. Maar dan moet je wel het juiste type eiwitpoeder nemen. Ontdek welke dat is en wat de werking is van proteïnen tijdens je nachtrust.

De rol van de verschillende eiwitten

Niet alle eiwitten zijn hetzelfde. Je hebt proteïnen die goed zijn voor de spiergroei en je hebt eiwitten die helpen bij het spierherstel. In de eerste groep zitten de zogenaamde wei-eiwitten, in de tweede de caseïne-eiwitten. Ook is de snelheid van de werking verschillend. De weiproteïnes zijn sneller door je lichaam verwerkt dan de caseïneproteïnes. Daarom wordt de eerste variant rondom trainingen gebruikt en de tweede tijdens rustperiodes. De langzame werking is ook de reden dat caseïne de beste eiwitshake is om vóór het slapen te nemen. 

Nu grote korting bij Body&Fit

Een eiwitshake voor het slapen: ideaal voor avondsporters

Of het goed is om een eiwitshake voor het slapen te nemen hangt af van wanneer je gaat sporten. Is dat ‘s avonds? Dan heb je meer profijt van je proteïneshake dan als je ‘s morgens naar de sportschool gaat. Je lichaam kan dan de hele nacht het langwerkende caseïne-eiwitpoeder opnemen en zo werken aan spierherstel. Verder is het goed erop te letten wat de overige ingrediënten zijn van je eiwitshake. Zitten er bijvoorbeeld ook suikers en koolhydraten in? Dan heb je kans dat je niet lekker slaapt. 

Kies de juiste hoeveelheid voor je spiermassa

Met een proteïneshake kun je goed zien hoeveel eiwitten je binnenkrijgt. Voor je spierherstel en opbouw heb je circa 1,4 tot 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Dus sport je ‘s avonds, dan kan je lichaam met deze hoeveelheid ‘s nachts doorwerken aan je spiermassa. Bovendien heeft een eiwitshake voor het slapen nog een voordeel: je hebt minder honger ‘s nachts, waardoor je minder kans hebt om te gaan snacken.

Als fitness coach ben ik dagelijks bezig met voeding en sport. Zo begeleid en ondersteun ik mensen om de beste versie van zichzelf te worden en geef ik advies over fitness oefeningen, een gezonde levensstijl en sportsupplementen.