Beste pelletkachel van dit moment

Bijgewerkt op:

Beste pelletkachel afbeelding

Op zoek naar een goede pelletkachel? Dan zit je hier goed! Wij helpen je op weg de perfecte pelletkachel voor in jouw woning te vinden. We hebben zorgvuldig de beste pelletkachels van dit moment voor je opgezocht, waarmee je jouw woonkamer op een duurzame manier verwarmd. Letterlijk en figuurlijk. Een goede pelletkachel verhoogt namelijk niet alleen de temperatuur in de kamer, maar het geeft ook een heerlijke warme uitstraling. 

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een kachel die brandt op een soort cilindervormige houtkorrels. Deze houtkorrels worden pellets genoemd. Pellets ontstaan door zaagsel te vermengen met water en dit vervolgens met een hoge druk door een matrijs te persen. Een pelletkachel is volautomatisch en regelt de warmte en afvoer van uitlaatgassen helemaal zelf. Met een pelletkachel kun je een ruimte op een duurzame manier verwarmen. De vraag naar pelletkachels is de laatste jaren erg toegenomen, omdat de overheid voor deze kachels een subsidie verschafte. Helaas is dit sinds 1 januari 2020 niet meer het geval. Dat neemt echter niet weg dat je met een pelletkachel in de toekomst veel geld bespaard. De prijzen voor fossiele brandstoffen stijgen en hernieuwbare energiebronnen als hout en houtpellets zijn daarom erg in trek. Bij de beste pelletkachels ligt het rendement enorm hoog en is de uitstoot van fijnstof ook nog eens aanzienlijk laag. Met een pelletkachel kun je jaarlijks tot wel 60% op je gasrekening besparen!

De verschillen tussen pelletkachels en houtkachels

Ondanks het feit dat pelletkachels en houtkachels qua uiterlijk best op elkaar lijken, zijn er toch behoorlijk grote verschillen tussen deze twee haarden. Eigenlijk is de pelletkachel de moderne variant van de houtkachel. De pelletkachel werkt namelijk op stroom en zorgt ervoor dat warmte geleidelijk wordt vrijgegeven. De houtkachel werkt puur op basis van luchttoevoer en moet je steeds handmatig bijstellen. Bovendien kun je met de beste pelletkachels meerdere ruimtes verwarmen. Dit wordt ook wel kanalisatie genoemd. Met een houtkachel kun je enkel één ruimte van warmte voorzien. Daarnaast bevat de uitstoot van een pelletkachel veel minder schadelijke stoffen dan die van een houtkachel. Natuurlijk ook niet onbelangrijk: een pelletkachel werkt op houtpellets en een houtkachel op houtblokken.

De verschillen op een rij:

Pelletkachel Houtkachel
Werkt op stroom Werkt op luchttoevoer
Mogelijkheid om temperatuur in te stellen Verwarmt enkel één ruimte
Kan meerdere ruimtes verwarmen Veel uitstoot
Relatief weinig uitstoot Werkt op houtblokken
Werkt op houtpellets

De top 3 beste pelletkachels van dit moment

Maar wat is nou de beste pelletkachel van dit moment? Daarvoor hebben wij een top 3 samengesteld! Er is hierbij gekeken naar de verschillende functies, het uiterlijk en natuurlijk de prijs. 

[wptb id=490]

1 | Pelletkachel Julia Next Zwart

De beste pelletkachel van dit moment is de Julia Next Zwart. Deze hetelucht pelletkachel heeft een uniek uiterlijk en is enorm gebruiksvriendelijk. De Ibiza beschikt over enorm veel praktische functies. Zo kun je bijvoorbeeld instellen op welk tijdstip de pelletkachel automatisch aan en uitgaat, beschikt het over een afstandsbediening en kan zelfs via wifi en je smartphone worden bediend.

2 | Pelletkachel Leandro 9 kW luchtdicht

Op nummer twee in de top 3 beste pelletkachels van het moment staat de Leandro 9 kW. Deze compacte pelletkachel staat vooral bekend om zijn scherpe prijs. De Leandro 9 kW pelletkachel is handgemaakt en is erg geluidsstil. Hij is uitgerust met een zeer hoog rendement en veel vermogen, waardoor het de ideale keuze is om energiezuinig te stoken.

3 | Mondena Pelletkachel Inserto D10

De derde in de lijst met beste pelletkachels is de Mondena Inserto D10. Het unieke voordeel van deze pelletkachel is dat het een inbouwmodel is. De pelletkachel is wel het duurste van de 3 beste pelletkachels, maar daar krijg je dan ook enorm veel functionaliteiten voor. Zie hier een een volledige lijst van de functies en de kenmerken van de Inserto D10.

Wat zijn de voor- en nadelen van een pelletkachel

De beste pelletkachels kennen een aantal voordelen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je met zo’n kachel flink op je energierekening kunt besparen. Daarnaast brengt een pelletkachel een warme en gezellig sfeer in je woonkamer (zoals een openhaard) tegen relatief weinig kosten. 

De voordelen:

  • Milieuvriendelijk
  • Ecologisch verantwoord
  • Eenvoudig te installeren
  • Geen gasaansluiting nodig
  • Hernieuwbare grondstoffen

Qua nadelen kent de pelletkachel er maar weinig. Het enige nadeel is dat je het reservoir af en toe moet bijvullen met houtpellets. Is dit iets wat je niet wil? Misschien kun je dan beter op zoek gaan naar de beste elektrische kachel voor het verwarmen van je woning.

Klaar om te kopen?

Met de oplopende energieprijzen is een zoektocht naar de beste pelletkachel iets wat men bezighoudt. We hopen daarom dat we je op weg hebben kunnen helpen! Bekijk ook ons artikel over de beste terrasverwarmers.