Beste aircooler 2023 | top 5 best getest

Bijgewerkt op:

Beste aircooler afbeelding

Op zoek naar de beste aircooler? Dan zit je met het lezen van dit artikel goed. Wij hebben namelijk de beste aircoolers voor deze zomer opgezocht en getest. Langzaam maar zeker komt het mooie weer er weer aan. Het wordt langer licht buiten en de temperatuur neemt toe. Voordat je het weet is het zomer en dan mag een goede aircooler bij jou thuis niet ontbreken. Als de lijn van afgelopen jaren zich namelijk doortrekt, is de kans groot dat het weer enorm warm wordt. Om de warme dagen te verdragen komt een goede aircooler enorm goed van pas!

Inhoud van dit artikel: 

 1. Wat is een aircooler?
 2. De verschillen tussen aircoolers en mobiele airco’s
 3. De top 5 beste aircoolers van dit moment
 4. Beste aircooler onder de €100,-
 5. De voor- en nadelen van een aircooler
 6. Hoe werkt een aircooler?
 7. Waar moet je op letten bij de aankoop van een aircooler?
 8. Veelgestelde vragen over aircoolers

Wat is een aircooler?

Een aircooler of luchtkoeler is als het ware een ventilator die langs water met een koelelement blaast. Doordat de lucht langs koud water blaast, wordt warme lucht omgezet in een koele luchtstroom. Aircoolers zijn dus verkoelender dan een gewone ventilatoren. Ze zijn echter niet zo verkoelend als een mobiele airco of een normale airco. Een aircooler is dus geen airco! 

De verschillen tussen aircoolers en mobiele airco’s

Maar wat zijn dan de verschillen? Ondanks dat een aircooler best wel op een mobiele airco lijkt, kent het wel degelijk een aantal verschillen. Bij een aircooler of luchtkoeler kun je bijvoorbeeld geen gewenste temperatuur instellen. Bij een mobiele airco is dat wel mogelijk. Vaak heb je op een aircooler verschillende ventilatiestanden zoals ‘low’, ‘medium’ en ‘high’. Met een airco kun je de kamertemperatuur met wel 10 graden verlagen als je dat wilt, terwijl een aircooler voor een verkoeling van maximaal 3 graden kan zorgen. Dit komt omdat een aircooler met koud water werkt, terwijl een airco dit met koelvloeistof doet. Het gevolg hiervan is wel dat een mobiele airco duurder is dan een luchtkoeler. Een luchtkoeler is een relatief goedkope oplossing om de temperatuur in je kamer wat aangenamer te maken.

De verschillen op een rij:

AircoolerMobiele airco
Verkoeling tot maximaal 3 gradenEnorme verkoeling
Ventilatiestanden van laag tot hoogGewenste temperatuur instellen
Dient ook als luchtbevochtigerRuimte ontvochtigen
GoedkoopDuur
Geen afvoer naar buiten nodigBevat een afvoerslang naar buiten

Top 5 beste aircoolers

Oke, maar wat is nou de beste aircooler van dit moment? Dat leggen we uit aan de hand van een top 5! Bij de samenstelling van deze top 5 is gekeken naar het vermogen, geschiktheid voor het aantal kubieke meters, het geluidsniveau en natuurlijk de prijs van de aircoolers.

[wptb id=345]

1 | Trotec PAE 50 Luchtkoeler/ventilator

De beste aircooler momenteel te verkrijgen, is de Trotec PAE 50 luchtkoeler/ventilator. Deze aircooler kan naast verkoelen ook de lucht reinigen en bevochtigen. Dat betekent dus dat je het hele jaar door profijt kan hebben van deze investering. De Trotec PAE luchtkoeler heeft een koelvermogen van 145 Watt, waarmee het relatief eenvoudig grote ruimtes verkoeld. Daarnaast maakt deze aircooler erg weinig geluid. Ook beschikt de Trotec PAE 50 luchtkoeler over veel verschillende standen, handige wieltjes, een meegeleverde afstandsbediening en een geïntegreerde timer. De prijs van €319,95 is het meer dan waard. Vooral omdat je het hele jaar door kunt genieten van deze 4-in-1 aircooler. Ten slotte heeft deze aircooler een waterreservoir met een inhoud van 20 liter, wat betekent dat je deze niet zo vaak hoeft bij te vullen.

2 | TROTEC PAE 51

De tweede in de lijst van beste aircoolers is de Trotec PAE 51. Met een vermogen van 110 Watt is deze luchtkoeler geschikt voor ruimtes tot 60 m2. Het geluidsniveau is 60 dB, wat betekent dat de luchtkoeler weinig geluid maakt. De aircooler bevat zelfs een stille nachtmodus. De Trotec PAE 51 is daarnaast ook erg zuinig in de energieverbruik. Ook met deze aircooler van Trotec kan de lucht bevochtigd en gereinigd worden. Bovendien zorgt de grote waterreservoir ervoor dat je het water niet steeds bij hoeft te vullen. Deze aircooler is te verkrijgen voor €199,99.

3 | Maxx – Coolstar

Op de 3e plek van de beste aircoolers staat de Coolstar van MaxxHome. Deze aircooler heeft een vermogen van 80 Watt en is geschikt voor ruimtes tot 40 m2. Met een geluidsniveau van 52 dB is deze luchtkoeler ook erg stil te noemen. Bovendien is de prijs van de Maxx Coolstar erg aantrekkelijk. Voor €74,95 heb je deze mobiele aircooler namelijk al in huis. Ook deze luchtverkoeler dient als luchtbevochtiger en luchtreiniger. Het nadeel ten opzichte van de Trotec PAE is dat het waterreservoir kleiner is, waardoor je deze sneller moet bijvullen. 

4 | Tristar AT-5450

Op nummer 4 van de top 5 beste aircoolers staat de Tristar AT-5450, een aircooler met een waterreservoir met een inhoud van 4,5 liter. Hierdoor is de AT-5452 een luchtkoeler die je nauwelijks hoeft bij te vullen. De aircooler heeft een vermogen van 50 Watt, is geschikt voor ruimtes tot 40 vierkante meter en heeft een geluidsniveau van 45 dB! Dit betekent dat deze luchtkoeler iets minder geluid maakt dan de Trotec PAE 50, de Trotec PAE 51 en de Coolstar. Met een prijs van €99,99 is hij ook een stuk goedkoper dan de eerste 2 in deze lijst. Bovendien is de AT-5450 energiezuinig en beschikt het over een handige timerfunctie.

5 | BL-199DL

De laatste in de top 5 beste aircoolers staat de BL-199DL. Deze luchtkoeler heeft een vermogen van 65 Watt, is geschikt voor 15 kubieke meters en het maakt weinig geluid. De BL-199DL beschikt daarnaast over handige wieltjes en een timer, waarmee de aircooler zichzelf uitzet na een bepaalde tijd. De BL-199DL aircooler is niet voor hele grote ruimtes geschikt, maar voor kleine ruimtes is hij ideaal. Bovendien heb je deze luchtkoeler al voor €99,99 in huis.

Beste aircooler onder de €100,-

De aircooler met de beste prijs/kwaliteit verhouding is de Maxx Coolstar. Met een aanschafprijs van €74,95 krijg je met deze luchtkoeler enorm veel waar voor je geld. De aircooler is erg stil, makkelijk te verplaatsen, en heeft meerdere opties. Naast de lucht verkoelen kun je met deze goedkope aircooler ook de lucht bevochtigen en reinigen. Dit is de beste aircooler om comfortabel deze zomer door te komen. De Maxx Coolstar koelt de lucht erg eenvoudig.

De voor- en nadelen van een aircooler

Een aircooler bevat een aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen. Eerst bespreken we de voordelen. De grootste voordelen van een luchtverkoeler zijn:

 • Je hoeft geen afvoerslang naar buiten te plaatsen. Hierdoor heb je geen gedoe met het boren van eventuele gaten in je muur of het afplakken van de overgebleven ruimte van je raam.
 • Een aircooler is de beste koop als je opzoek bent naar een goedkoop alternatief voor een airco.
 • Een luchtkoeler is erg mobiel. Je verplaatst hem eenvoudig van kamer naar kamer zonder veel inspanning te hoeven leveren.
 • De beste aircoolers hebben meerdere opties, waardoor je er soms ook gebruik van kan maken in de winter.

Dan de nadelen van een aircooler:

 • Je kunt de kamertemperatuur maar met een gering aantal graden omlaag brengen. Bij extreem hete dagen kan het dus nog steeds erg warm zijn.
 • Het waterreservoir moet handmatig bijgevuld worden. Bij een aircooler met een klein reservoir moet je dus vaak water toevoegen.
 • Je kamer kan vochtig worden door het gebruik van een aircooler.

Hoe werkt een aircooler?

De beste aircoolers verkoelen de lucht door water te verdampen. Binnenin een luchtkoeler zit een vochtverdeler. Dit is een soort spons waarin water wordt verdeeld. De warme lucht dat wordt opgeslokt door de aircooler, trekt langs deze spons waardoor het water verdampt. Het resultaat is gekoelde lucht. De beste aircoolers toveren warme lucht om in koele lucht. Het verdampen van water is de reden dat de luchtvochtigheid omhoog gaat.

uitleg werking beste aircooler
Bron: aircowijs.nl

Waar moet je op letten bij de aankoop van een aircooler?

Als je van plan bent de beste aircooler aan te schaffen, moet je letten op een aantal factoren. Ten eerste moet je kijken hoeveel vermogen een aircooler heeft. Hoe meer vermogen, hoe sneller de aircooler een ruimte kan verkoelen. Ook bepaalt het vermogen welke oppervlakte een aircooler kan verkoelen. Ten tweede moet je erg goed letten op het geluidsniveau dat een aircooler heeft. In eerste instantie moet het geluidsniveau zo laag mogelijk zijn, maar het is ook aan te raden om goed de ervaringen van andere gebruikers te zoeken en te lezen. Je kunt namelijk niet altijd blind vertrouwen op het aangegeven geluidsniveau. Ten derde moet je ook rekening houden met het energieverbruik. Als een aircooler erg veel stroom verbruikt, is dit natuurlijk nooit leuk. Tot slot raden wij het aan de inhoud van het waterreservoir in beschouwing te nemen bij een aircooler kopen. Het gaat namelijk irriteren als je de aircooler vaak moet bijvullen. We hopen dat we je op weg hebben geholpen met het vinden van de beste aircooler!

Veelgestelde vragen over aircoolers

Beschikt een aircooler over een afvoerslang?

Nee, een aircooler beschikt niet over een afvoerslag. Je hebt dus geen raam of gat in de muur nodig om gebruik te kunnen maken van een aircooler.

Wat is het energieverbruik van een aircooler?

De gemiddelde aircooler verbruikt tussen de 50 en 100 watt per uur. Dat houdt in dat het gebruik van een aircooler ongeveer 2 cent per uur kost.

Kan een aircooler ook de lucht bevochtigen?

Ja, de meeste aircoolers dienen ook als luchtbevochtiger.