Dit zijn de beste voetbalboeken en biografieën van 2024

Bijgewerkt op:

Veel ex-profvoetballers brengen na of tijdens hun carrière een boek uit, waarin ze hun ervaringen, gevoelens en moeilijke momenten uit hun voetballoopbaan delen. Hieruit blijkt vaak dat het leven van een voetballer niet altijd over rozen gaat. Met het lezen van een voetbalbiografie kom je erachter wat een voetballer allemaal heeft meegemaakt tijdens zijn carrière. Je leert de speler kennen. Als je van voetbal houdt, is dat erg interessant en vermakelijk. Wij hebben de beste voetbalboeken en biografieën van dit moment verzameld en op een rijtje gezet.

Een goed voetbalboek: het perfecte cadeau voor mannen

Iedere man die van voetbal houdt, wordt blij van een goed boek over voetbal. Vooral als het een mooie biografie is van een (ex)profvoetballer met daarin de wildste verhalen. Als je op zoek bent naar een goed cadeau zit je dus altijd goed met een voetbalboek. De lijst met beste voetbalboeken hierboven bestaat uit alle boeken die je als man toch minimaal één keer gelezen moet hebben. Hieronder lees je per boek waarom.

Vechtlust – Fernando Ricksen

Eén van de populairste voetbal biografieën van het moment is Vechtlust. Het voetbalboek van de pas overleden ex-profvoetballer Fernando Ricksen is momenteel een bestseller en dat is meer dan logisch. Het boek beschrijft het bizarre leven van de alles behalve brave voetballer, bij wie vlak na zijn carrière de ziekte ALS werd geconstateerd. Het boek over voetbal, verslaving en vechtlust is een heuse aanrader.

Ik, Zlatan – Zlatan Ibrahimovic

Het voetbalboek Ik, Zlatan beschrijft het onstuimige leven van de Zweedse stervoetballer. Het levensverhaal van Zlatan Ibrahimovic is erg bijzonder en enorm vermakelijk om te lezen. Van een straatjongen uit Malmö tot een superster op het allerhoogste podium. Grappige verhalen en verschillende verstandhoudingen met onder andere trainers worden beschreven. Het voetbalboek van de opvliegende en onvoorspelbare Zlatan Ibrahimovic is een absolute must-read voor elke voetballiefhebber.

Mijn Verhaal – Johan Cruijff

Het boek van Johan Cruijff, Mijn Verhaal, is nog zo’n boek die je als voetballiefhebber gelezen moet hebben. Het levensverhaal van de beste voetballer die Nederland ooit heeft gekend, verscheen een half jaar na zijn dood en is enorm populair. In de biografie lees je over alles wat Johan Cruijff bezighield, zowel in het leven als in het voetbal. Het voetbalboek bevat onder andere inspirerende en grappige anekdotes. Natuurlijk vind je ook alle bekende en hilarische uitspraken van de eeuwige nummer 14. Het door journalist Jaap de Groot geschreven voetbalboek moet je wat ons betreft gelezen hebben.

I Think Therefore I Play – Andrea Pirlo

Het voetbalboek van één van de verfijndste voetballers van zijn generatie, Andrea Pirlo, is een absolute aanrader. Het verhaal van de World Cup en Champions League winnende middenvelder is geschreven met een vleugje humor. Het is een kijkje in het leven van de smaakmakende voetballer. De voetbalbiografie beschrijft verschillende ervaringen met andere spelers van wereldklasse en is ongekend populair. Het is een voetbalboek dat enorm makkelijk wegleest en waarvan je constant hoopt dat er nog honderden bladzijdes volgen.

Heart of a lion – Memphis Depay

Het voetbalboek Heart of a lion is het levensverhaal van de veelbesproken Memphis Depay. De voetballer waar veel mensen een mening over hebben heeft een heftige jeugd achter de rug. Hij groeide op met agressie en angst, waarbij voetbal zijn uitweg was. De inspirerende biografie laat de kwetsbare kant van Memphis Depay zien, waardoor veel mensen anders over hem zijn gaan denken. Het boek neemt je stap voor stap mee door zijn carrière als profvoetballer. Heart of a lion is net uit en dus nog erg actueel. Een aanrader voor elke voetballiefhebber.

Van Arsenal naar de Bajes – Glenn Helder

Ook de biografie van ex-profvoetballer Glenn Helder hoort in het rijtje van de beste voetbalboeken van dit moment thuis. De talentvolle linkbuiten die het tot Arsenal en het Nederlands elftal schopte, deelt zijn ingrijpende levensverhaal. Van een fortuin op de bank ging hij naar schulden die onmogelijk afgelost konden worden. Het boek beschrijft openhartig de donkere periode uit zijn leven, waarin hij een zelfmoordpoging deed, moest overnachten in zijn auto, 40 duizend euro inzette in het casino en zelfs in de gevangenis belandde voor bedreiging, mishandeling, diefstal en wapenbezit. Glenn Helder spaart zichzelf niet in deze voetbalbiografie en laat zien dat het leven van een voetballer niet altijd over rozen gaat. Een erg interessant en ingrijpend verhaal.

Kieft – Biografie Wim Kieft

Kieft

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€21,99)

Nog zo’n ingrijpend verhaal is de voetbalbiografie van oud-international Wim Kieft. Met dit immens populaire voetbalboek openbaarde Wim Kieft in 2014 zijn jarenlange cocaïne- en alcoholverslaving aan de wereld. Het boek bevat zelfspot en trots en gaat over schuld, schaamte, eenzaamheid, angst en verslaving. De donkere kant het leven van een talentvolle voetballer. Het beschrijft ook zijn jaren bij Ajax, PSV en Oranje plus een aantal hoogtepunten uit zijn voetballoopbaan. Het ingrijpende verhaal van Wim Kieft is een bestseller onder de voetbalbiografieën en werd in 2015 verkozen tot sportboek van het jaar.

In november 2018 bracht Wim Kieft ook een nieuw boek uit genaamd De terugkeer. Een mooi vervolg op zijn populaire biografie, waarin hij zijn positieve kijk op de toekomst beschrijft.

Een andere manier van winnen – Biografie Pep Guardiola

Voor een kijkje in het leven van een voetbaltrainer op topniveau is de biografie van Pep Guardiola een aanrader. Het boek vertelt het verhaal van de trainer die bij Barcelona met aantrekkelijk voetbal de meest succesvolle coach uit de clubgeschiedenis werd. Het beschrijft onder andere hoe Nederlandse invloeden van Cruijff, Van Gaal, Rijkaard en Ajax hem enorm geïnspireerd hebben bij het ontwikkelen van zijn speelstijl. Je leest hoe hij met zijn spelers omgaat binnen en buiten het veld en hoe hij ze helpt het maximale uit hun carrière te halen.

Geen genade – Andy van der Meijde

Het voetbalboek Geen genade van Andy van der Meijde beschrijft het bizarre leven van een oud-international die onder andere miljoenen verdiende, maar ook uitgaf. Hij verteld openhartig over zijn moeilijke jeugd, verschillende verleidingen en zijn verslavingen. Door zijn bekendheid gaat zijn leven bestaan uit seks, drank en drugs. De ex-profvoetballer zet met dit boek een streep onder zijn verleden en hoort wat ons betreft dan ook zeker thuis tussen de beste voetbalboeken van dit moment.

De wereld volgens Gijp – René van der Gijp

Het leven van de tv persoonlijkheid René van der Gijp stond volledig op zijn kop toen in 2016 zijn vrouw, en moeder van zijn kind, overleed. Het boek De wereld volgens Gijp beschrijft Gijp zijn kijk op het leven voor en na deze gebeurtenis en ontving de NS Publieksprijs van het jaar 2017. Het verhaal is een vervolg op GIJP, zijn enorm populaire biografie die in 2012 werd uitgebracht, en is zowel om te lachen als te huilen. Hij verteld onder andere over de liefde tussen vader en zoon en over de manier waarop voetbal troost biedt.

Waarom goeie voetbalboeken en biografieën zo leuk zijn

Voor de echte voetballiefhebber is het lezen van een goed voetbalboek één van de leukste activiteiten die er is. Met het lezen van een voetbalbiografie leer je namelijk de speler beter kennen. Je leert wat er in diegene omging tijdens zijn carrière en waar hij mee te maken kreeg. Als je als klein jongetje altijd gedroomd hebt van een carrière als profvoetballer, is dat ontzettend vermakelijk. Ook zie je met een goed voetbalboek situaties door de ogen van de speler, terwijl je via tv alles door de ogen van de media ziet. Daarnaast worden vaak dingen besproken die in de kleedkamer of op het veld gebeurden. Dit is niet altijd allemaal even vriendelijk en daarom juist erg leuk om te lezen. Kortom, voldoende redenen om de beste voetbalboeken die in 2023 zijn te verkrijgen, op een rijtje te zetten.

De lijst neemt toe

Elk jaar weer worden er enorm goede en vermakende voetbalboeken uitgebracht. Zodra we weer een pareltje onder de voetbalboeken hebben ontdekt, zorgen we dan ook dat deze in de lijst met beste voetbalboeken wordt opgenomen! Heb je zelf een boek of biografie gevonden waarvan je vindt dat iedereen het zou moeten lezen? Laat het ons dan vooral weten.

Klaar om goede voetbalboeken te kopen?

Er zijn veel voetbalboeken te koop tegenwoordig en we begrijpen het best dat niet elk boek de moeite waard is. Daarom hebben wij bovenstaande lijst met beste voetbalboeken voor je op een rij gezet. We hopen dat je één of meerdere boeken hebt gevonden waarmee jij je de komende weken vermaakt!