Een eiwitshake voor of na het sporten: wat is het beste moment voor je spieren?

Bijgewerkt op:

Proteïne shakes zijn bij sporters populair als aanvulling op de dagelijkse voeding. Maar wanneer moet je een eiwitshake nemen? Kun je deze het beste voor of na de training drinken? Of allebei? Je keuze hangt af van welke werking je van de proteïne wilt. Deze is voor het sporten namelijk anders dan erna. Als je dat weet, dan weet je ook wanneer je het beste een proteïne shake kunt nemen. 

Eiwitten voor of na het sporten: waarom zou je een eiwitshake drinken?

Proteïnes helpen bij het behoud van je spiermassa. Bovendien spelen ze een rol in de groei daarvan. Daarnaast zorgen deze stofjes dat je spieren beter en sneller herstellen van een training. Je hebt dus als sporter genoeg redenen om te zorgen voor voldoende eiwitten. Daarom kun je behalve genoeg eiwitten in je voedingspatroon opnemen, ook een goede eiwitshake voor of na het sporten drinken. Zo kun je je eiwitgehalte makkelijk op peil brengen.

Wanneer een proteïne shake nemen: voor het sporten

Als je gaat trainen hebben je spieren voldoende voedingsstoffen nodig, zoals koolhydraten en eiwitten. Voor het behoud en de groei van je spiermassa is het daarom het beste om je eiwitshake voor het sporten te nemen. Doe dit een tot drie uur voor je training als je wilt dat de proteïnes optimaal hun werk doen. 

Wanneer een eiwitshake nemen:  na het sporten

Heb je extra proteïnes nodig voor het herstel van je spieren? Dan is de beste tijd daarvoor na de training. Je hoeft dat niet direct te doen, maar het advies is binnen een à twee uur.

Proteïne voor of na het sporten: het kan ook allebei

Wil je zowel proteïnes voor het trainen als voor het herstel? Dan kun je zowel voor als na de training een eiwitshake nemen. Heb je geen speciale reden om extra eiwitten te nemen? Maar wil je gewoon zorgen dat je lichaam iedere dag voldoende proteïne krijgt? Het beste moment voor een eiwitshake is dan het moment dat jou het beste uitkomt! Dus neem je proteïne shake dan bijvoorbeeld als licht ontbijt of als tussendoortje in de namiddag.

Als fitness coach ben ik dagelijks bezig met voeding en sport. Zo begeleid en ondersteun ik mensen om de beste versie van zichzelf te worden en geef ik advies over fitness oefeningen, een gezonde levensstijl en sportsupplementen.