Complete kunstgras aankoopgids: beste kunstgras en meer!

Complete kunstgras aankoopgids: beste kunstgras en meer!

Kunstgras kan jouw tuin een enorm strakke look geven zonder er veel werk aan te hebben. Het beste kunstgras vinden is echter nogal een klus, omdat er veel verschillende varianten zijn. Maar als je eenmaal het juiste kunstgras hebt gevonden, is dat het meer dan waard. Kunstgras kent namelijk tal van voordelen. Deze aankoopgids voorziet jou van alle benodigde informatie over kunstgras en helpt je op weg het beste kunstgras voor jouw tuin of balkon te vinden.

Wat is kunstgras?

Kunstgras is een synthetische variant van echt gras. Het is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en kan voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt. Terwijl een aantal jaren geleden duidelijk was te zien of gras nep of echt was, is dat vandaag de dag nauwelijks nog het geval. Dat komt omdat kunstgras een flink technologische ontwikkeling heeft doorgemaakt. Hierdoor is kunstgras nauwelijks met het blote oog te onderscheiden van echt gras.

De voor- en nadelen van kunstgras

Kunstgras kent veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Voordelen kunstgras

  • Verkleurd niet (Blijft het hele jaar door groen)
  • Is onderhoudsvriendelijk (hoeft niet gemaaid te worden)
  • Er ontstaan geen kale plekken bij intensief gebruik
  • Bevat vaak garantie van 10 jaar of meer
  • Geeft een strakke look

Nadelen kunstgras

  • Is qua eerste investering duurder dan normaal gras
  • Geeft niet de frisse geur van echt gras

De verschillende soorten kunstgras

Kunstgras is te verkrijgen in 2 vormen: grastapijt of grasmatten.

Wat is grastapijt?

Grastapijt is kunstgras op een rol, wat vaak op een balkon of een dakterras wordt aangelegd. Grastapijt is 2 tot 5 mm hoog en is erg licht. Het is erg onderhoudsvriendelijk en kan alle weersomstandigheden weerstaan. In het tapijt zitten gaten om regenwater af te voeren, waardoor je niet hoeft te vrezen voor schimmelvorming.

Wat zijn grasmatten?

Grasmatten zijn stukken kunstgras van bepaalde afmetingen. Deze kunnen ook op maat gemaakt worden. Grasmatten worden vooral gebruikt in de tuin. Bijvoorbeeld om een mooi gazon aan te leggen. Dit synthetische gras is vochtdoorlatend en erg duurzaam.

Wat is het beste kunstgras?

Omdat er erg veel verschillende soorten kunstgras zijn te verkrijgen, is het enorm moeilijk het beste kunstgras te vinden. Welk kunstgras het best geschikt is, heeft namelijk ook met jouw doeleinden te maken. Voor een gepast advies op maat raden wij aan om een kunstgrasspecialist te raadplegen. Wil je het liever zelf uitzoeken? Dan helpen we je hieronder op weg.

Beste kwaliteit

De kunstgras van het beste kwaliteit is erg duurzaam, UV-bestendig en is niet of nauwelijks te onderscheiden van echt gras. De groene kleur van dit nepgras is dan ook niet te licht of te fel. Kunstgras dat hieraan voldoet is:

Beste koop

De beste koop kunstgras voldoet aan dezelfde eisen als hierboven beschreven, maar dan voor een goedkopere prijs. De prijs-kwaliteitverhouding van dit kunstgras is dus het best. Een voorbeeld van kwalitatief en goedkoop kunstgras is:

Waar op letten bij het kopen van het beste kunstgras

Als je van plan bent kunstgras te gaan kopen, moet je kijken naar een aantal aspecten. Allereerst is het enorm belangrijk om te kijken hoe intensief je van het kunstgras gebruik denkt te maken. Het kunstgras moet bijvoorbeeld van een veel sterker kwaliteit zijn als je kinderen er intensief op spelen dan wanneer je het puur voor de sier aanlegt. Ten tweede moet je erg goed kijken naar de kleur van het kunstgras. Op het eerste gezicht kan het nepgras er namelijk erg mooi uitzien, maar als je de hele tuin er mee vol hebt liggen kan de groene kleur veel feller of juist donkerder uitvallen. Probeer ook het kunstgras te bekijken in de showroom van de leverancier, zodat je precies voor ogen hebt wat je koopt. Ga tot slot ook altijd goed na hoeveel jaar garantie er bij het kunstgras zit.

Kunstgras aanleggen

Als je eenmaal het beste kunstgras gevonden hebt, is de volgende stap het aanleggen. Natuurlijk is het laten aanleggen door een specialist een verstandige keuze, maar je kunt er ook voor kiezen het zelf te leggen. Het aanleggen van kunstgras is namelijk niet heel erg moeilijk, maar je moet vooraf wel een aantal dingen weten. Indien nodig verwijder je vooraf het oude gras van de oppervlakte. Daarna is het belangrijk een stabiele en egale ondergrond te realiseren. Als je dit voor elkaar hebt kun je met deze stappen eenvoudig het beste kunstgras aanleggen.

Beste kunstgras voor op het balkon

Als je kunstgras op je balkon gaat leggen is het eerst erg belangrijk dat de waterafvoer op je balkon goed is. Met bijvoorbeeld drainagetegels zorg je ervoor dat de onderkant van het kunstgras niet altijd nat blijft. Het beste kunstgras voor op een balkon is Dalhia kunstgras. Dit kunstgras is zacht en oogt natuurlijk. 

Beste kunstgras om op te spelen

Kunstgras is ideaal voor kinderen om op te spelen. Door de zachte en egale vezels is spelen op kunstgras enorm veilig. Daarnaast hoef je niet bang te zijn dat je kinderen onder het zand of modder komen te zitten. Kunstgras wordt namelijk niet ingestrooid met zand.